JUDO ER

Judo - en sport for dig, som gerne vil bruge alle dine muskler og tumle rundt på en tyk måtte sammen med kammeraterne eller familien.

Judo er en kamp- og motionssport.
Judo er god motion, giver smidighed, udvikler ens motorik samt tekniske snilde og giver et godt kammeratskab på tværs af alder.
Judo betyder oversat til dansk “den milde vej” – det vil sige at overvinde sin modstander ved brug af mindst mulig kraft.

Træningsforhold
Judo trænes på måtter, som er speciel konstrueret, så man ikke slår sig.
Egentlig er måtterne stort set lig de “tatami ” som er gulvbelægning i et japansk hjem, og dragten “gien” lig et klassisk japansk jakkesæt til mænd.

Den er lavet så den kan modstå de træk, som skal til for at lave judoteknikkerne, og den holdes sammen af et stærkt bælte, hvor farven signalerer kæmperens dygtighed. Judo”sproget” er stadig japansk.

Det sorte bælte
Prøvesystemerne er tilpasset de enkelte landes lokale forhold.

I Danmark har vi prøver for børn, ungdom og voksne; man skal være 17 år for at kunne gå op til sit første sorte bælte og ydermere skal man have vundet over 10 med samme grad som en selv inden for et år.

For begyndere er judopensumet bygget op efter et 5 trins system; kaldet “kyu”.
Til hvert trin hører gymnastikøvelser, fald, kast og gulvarbejde.
Består man det første trin får man gult bælte, så orange, grønt, blåt og brunt bælte

Derefter følger ekspert- eller dangraderne, dem er der 10 af. På verdensplan er der dog kun 1 person med 10.dan.
Ved graduering til sort bælte, 1. – 5. dan, viser man en Kata, som kort fortalt er en stiliseret fremstilling af teknikkerne.
Fra 6. til 8. dan får man et rødt-hvidt bælte, det tildeles som anerkendelse af en helt speciel indsats for sporten. 9. og 10. dan er et rødt bælte.
Bæltefarven viser således udøverens niveau og er med til at fortælle hvilke hensyn man bør tage over for en træningspartner.

Kamp
Judokampe afvikles som tvekampe, enten med deltagere fra hold eller i individuelle turneringer opdelt efter køn, vægt, bæltegrader, alder.

Der er en hoveddommer og to sidedommere.

Kampen indledes med hilsen, og sættes så i gang på dommerens kommando, hajimé.
Først kæmpes om at få godt fat i modstanderens gi, hvorefter den taktiske fase med at bringe modstanderen ud af balance og få lavet et kast eller en benfejning.
Et perfekt kast afgør kampen, ellers kan der fortsættes i gulvkamp, hvor scoringer fås ved holdegreb, armlås eller strangulering.

Et perfekt kast, holdegreb i 20 sec. , en strangulering, armlås, eller at modstanderen i øvrigt giver op ved to klap i måtten giver fuld “Ippon” og kampen er vundet.
Mindre scoringer gives ved knap så veludførte teknikker, og kampen kan da fortsætte.
Også børn stiller op til kampe, dog uden strangulerings- og armlåsteknikker, ligesom kampene typisk er kortere.

Er judo farligt?
Undersøgelser har vist at der sker meget få uheld under judotræning og kamp.

Det skyldes at judo altid trænes på tykke måtter, at alle judoudøvere fra starten lærer alt om opvarmning og udspænding, stræk og ikke mindst faldteknik.
At der er fast regelsæt og disciplin i træningslokalet.
At bæltegraden fortæller hvor erfaren ens partner er og dermed hvor meget hensyn der skal vises

Hvem kan lære judo?
Alle! – judo kan dyrkes både som konkurrence- og motionssport.

Du kan være med, uanset om du er ung og har ambitioner om at blive olympisk- eller verdensmester eller om du er lidt ældre eller knap så ambitiøs og vil dyrke motion sammen med gode kammerater og samtidig lære selvforsvar, faldteknik samt udvikle smidighed og kropsbeherskelse.

Judo bruges også terapeutisk f.eks. til udvikling af motorik hos forskellige handicaps.

Er judo mystisk?
Judo stammer fra Japan og derfor er “fagudtryk” og traditioner japanske, men ikke mystiske.

Judofagsproget består af almindelige japanske ord, som blot gør, at judokæmpere fra hele verden kan tale sammen.

Træningsdragten eller “judo-gien” som vi kalder den, ser ud som et almindeligt japansk jakkesæt gjorde for 100 år siden da judoen blev opfundet.

Graduering
Graduering i Hjørring Judo klub foregår gang årligt - eller når træneren vurderer eleven egnet efter gældende gradueringsregler.

 – graduering eller bælteprøve – et vigtigt judofænomen hvor eleverne viser deres kunnen – det at blive gradueret har været en del af judosporten siden 1882.

Gradueringsideen findes også i andre kampsport – f.eks har der været graduering i Karate siden 1926.