HISTORIEN KORT FORTALT

Judo er en knap 150 år gammel sport med sine rødder i de gamle Japanske kampkunst-traditioner, hvor kunsten er at udnytte sin partners styrke og bevægelse.

Judo betyder “den milde vej” – forklaringen på dette skal findes i historien.
Judo er nemlig ikke en nyskabelse, men en modernisering af traditionelle japanske kampkunstsystemer, hvis formål var, definitivt at sætte en modstander ud af spillet.
Judo blev skabt ved udvælgelse af de mest effektive kampteknikker, som samtidig blev gjort anvendelige til fredelig kampsport.
I klassisk kampkunst blev et angreb f.eks. ofte indledt med spark eller slag mod vitale kropspunkter, hvorimod man i moderne judo indleder med greb i judogien (judodragten), og pointscoring sker på et veludført kast eller en holdeteknik.
Det betyder at alle judoteknikker trænes fuldt ud – og stort set alt, hvad man lærer, kan prøves af til træning og i konkurrence.
Teknikkerne bygger på eftergivenhed og snilde, hvilket betyder at god teknik er meget mere effektiv end råstyrke i en judokamp.

Judo blev hurtigt populær i Japan. Judokæmperne klarede sig nemlig fra starten af godt over for de traditionelle kampformer i turneringer (judokæmperne kunne jo træne uden at risikere liv og lemmer).
Fra 1911 blev judo et obligatorisk fag for japanske realskoledrenge – officielt forbød De Allierede al kampsport i Japan efter 2. verdenskrig og frem til 1950.
Nu til dags hører judo til i gymnasiet, hvor drenge skal vælge mellem judo og kendo (sværdkamp).

På verdensplan er judo i dag blandt verdens 8 største sportsgrene, og har siden 1964 været at finde på OL programmet. Judo dyrkes også som en allround familie- og motionssport og flere steder anvendes judo som handicap- og rehabiliteringstræning, idet der er tale om en motionsform, hvor alle muskelgrupper aktiveres.

I Danmark opstod de første rigtige judoklubber under 2. verdenskrig, nemlig i Esbjerg og Fredericia i 1943.
I 1944 startede en gruppe aktive modstandsfolk en judoklub i Hellerup, det har siden vist sig at judoklubben blev brugt som dække for sabotage virksomhed.

I dag findes der omkring 100 judoklubber i Danmark.